LA

car park and club house saalfelden

2017/03/01

[PROJECTDATA]

projektphase: competition
projekt type: car park, clubhouse and residential building
client: local community saalfelden
location:
saalfelden
architecture:
tim fahrner, josef herzog, andreas hörl, sabrina neuwirth, robert reichkendler, gabor racz
consultant:
bvr – büro für verkehrs- und raumplanung
model building:
josef herzog

iso explosion_1_x

CONCEPT MASTER PLAN

Task of the project is to create a car park with a clubhouse and a residential complex on the competition area. Existing legal regulations make it hard for the site and its surrounding area to reach its full potential.
In order to show what is possible in this area, we had to push the competition’s constraints.

 

 

 

iso explosion_x
CONCEPT RESTRUCTURING

The existing structure, as shown in the “Masterplan Saalfelden” could be a great opportunity for the inner city development when treated right. The Rathausplatz is extended towards the parking garage and therefore creates an attractive and pedestrian-friendly welcome scenario which leads directly into Saalfelden’s city center. The pedestrian area creates a more vibrant feel in the inner city and local businesses can profit from that. The axis of the new Rathausplatz can also be extended to the local recreational area of the Ritzensee.

Weg_Bebauungsplan_x   WEG_Mahore_x

PEDESTRIAN AREA LEGAL REGULATIONS                                      PEDESTRIAN AREA NEW PROPOSAL 

The Clubhouse is integrated in the sloping terrain. Due to the stepped-building design, the Structure can be used for public events on different levels, in direct connection to the plaza.
The Stadthaus creates a link to the existing structure nearby. It plays an important role in the composition of the new city structure. It gives room for local businesses in the ground levels, and living space on top of that.
The whole design takes up existing building axes and creates the possibility to extend the building development alongside the river. Furthermore, the space in front of the Parking Garage can be used in a better way. Due to the integration of the Clubhouse into the sloping terrain, a backstreet-atmosphere is avoided. The pedestrian circulation is improved and thus creates a livelier and more vibrant flair.

 

 

komplett_Mahore_x
NEW PROPOSAL

 

komplett_Bebauungsplan_xx
PROPOSAL MASTER PLAN

Schlagwörter: , , ,